Wpg-audit - verwerking politiegegevens door boa’s

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) zijn in bijna alle gemeenten actief en hebben opsporingsbevoegdheid. Ze verwerken persoonsgegevens onder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en politiegegevens onder de Wet politiegegevens (Wpg) en het Besluit politiegegevens (Bpg), wat sinds 1 januari 2019 van kracht is. Deze taken kunnen diepgaand ingrijpen op de privacy van burgers.

Heeft u boa’s in dienst? Dan is de kans groot dat u binnenkort met de Wpg-audit (Wet politiegegevens) te maken krijgt!

Waar moet u volgens de Wet politiegegevens aan voldoen?

Heeft u boa’s in dienst (denk aan parkeercontroleurs, gemeentelijk handhavers, milieuambtenaren of sociaal rechercheurs), dan moet u als verwerkingsverantwoordelijke een aantal maatregelen nemen om te voldoen aan de Wpg.

Zo bent u verplicht om twee jaar na intreding van de wet én eenmaal in de vier jaar, een privacy audit (externe audit) uit te voeren. Daarnaast dient u jaarlijks een interne audit uit te voeren waarin u op systematische wijze de gegevensverwerking door boa’s controleert.

Bereid u goed voor!

Wij adviseren u de vorderingen rondom de Wpg-audit goed in de gaten te houden de komende tijd. Ook kunt u alvast een team samenstellen dat straks de externe audit gaat uitvoeren. Borg daarnaast intern dat de interne audit tijdig én door de juiste persoon, wordt uitgevoerd. De interne auditor moet hiervoor een auditorenopleiding van de politie hebben gevolgd.

Lees ook het artikel: De WPG audit, bent u voorbereid?

Wpg-audit ondersteuning

Wij adviseren u uiteraard graag om deze nieuwe audit tot een goed einde te brengen. Onze organisatie bestaat uit een enthousiast team van IT-auditors (RE's) ingeschreven bij de NOREA. Een RE-auditor van 2-Control kan toetsen of u voldoet aan de gestelde normen voor de Wpg.

2-Control beschikt over ruime ervaring in het afnemen van beveiligingsassessments en uitvoeren van jaarlijkse ICT-beveiligingsassessment voor vele gemeenten, (semi-)overheidsinstellingen en serviceorganisaties. Heeft u vragen, neem dan gerust contact met ons op.

2-Control

076-5019470

Neem contact met ons op

Heeft u vragen of opmerkingen over onze IT-auditdiensten? Wij horen graag van u. Vul uw gegevens in het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ook rechtstreeks contact met ons opnemen via het telefoonnummer aan de linkerkant.

Ons toegewijde team staat klaar om u te helpen met eventuele vragen of problemen. Wij streven ernaar om u de best mogelijke service te bieden.

Vul ons contactformulier in