ISAE 3402 audit

Een ISAE 3402-verklaring is een internationaal erkende standaard die de kwaliteit en beheersing van uitbestede (financiële) processen beoordeelt. Deze verklaring wordt gegeven door een gecertificeerde IT-auditor en is vooral relevant voor organisaties die hun non-core processen uitbesteden aan serviceorganisaties. Door toenemende regelgeving en de behoefte aan interne beheersing, vragen veel financiële instellingen en professionele bedrijven om een ISAE 3402-verklaring van hun serviceorganisaties. Met een ISAE 3402-rapport kan een serviceorganisatie aantonen dat de aan hen uitbestede processen betrouwbaar worden uitgevoerd en dat de informatie adequaat beveiligd is.

Voordelen ISAE 3402 voor uw serviceorganisatie

  • U heeft een rapport volgens een internationaal erkende standaard.
  • U heeft een streepje voor in aanbestedingstrajecten.
  • De kwaliteit van uitbestede processen is aantoonbaar gewaarborgd aan uw klanten.
  • De accountant van een gebruikersorganisatie van uw klanten kan steunen op deze rapportage voor de audit van een jaarrekening.
  • Het is niet langer noodzakelijk dat opdrachtgevers auditors bij u langs sturen.

Verschillen ISAE 3402 en SOC 2

Een ISAE 3402-rapport is vergelijkbaar met een SOC 2-rapport. Beide zijn een rapport, opgesteld volgens de ISAE 3000-standaarden. Het grote verschil is dat een SOC 2-rapport zich toespitst op de uitbestede IT-processen van IT-serviceorganisaties, terwijl een ISAE 3402-rapport gericht is op alle uitbestede (financiële) processen van serviceorganisaties. Dus niet alleen IT-processen, maar ook bijvoorbeeld financiële dienstverlening, zoals de uitvoering van een pensioenregeling.

Bij ISAE 3402 zijn de beheersdoelstellingen vormvrij en worden gedefinieerd door de serviceorganisaties op basis van de klantvereisten. SOC 2 kent voor de IT-processen vast gedefinieerde beheersdoelstellingen m.b.t. beveiliging, beschikbaarheid, integriteit, vertrouwelijkheid en/of privacy. SOC 2 is dus meer een 'standaard' rapportage en wordt o.a. om die reden steeds meer gevraagd.

Uiteindelijk is vaak de vraag van uw klant doorslaggevend voor welke rapportage gekozen wordt. Een assurance-rapportage is nooit een verplichting, maar kan leiden tot een effectievere samenwerking en meer vertrouwen tussen leverancier en klant.

Onze ISAE 3402 audit ondersteuning

2-Control bestaat uit een enthousiast team van geregistreerde IT-auditors (RE) die u op korte termijn kunnen helpen met een ISAE 3402-verklaring. We hebben jarenlange ervaring met het succesvol implementeren en beoordelen van ISAE 3402-trajecten bij serviceorganisaties.

Aangezien een ISAE 3402-rapportage vaak ook een relatie heeft met de processen van de jaarrekening is het van grote meerwaarde dat onze RE's kennis hebben van zowel financiële processen en IT-processen. 

2-Control

076-5019470

Neem contact met ons op

Heeft u vragen of opmerkingen over onze IT-auditdiensten? Wij horen graag van u. Vul uw gegevens in het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ook rechtstreeks contact met ons opnemen via het telefoonnummer aan de linkerkant.

Ons toegewijde team staat klaar om u te helpen met eventuele vragen of problemen. Wij streven ernaar om u de best mogelijke service te bieden.

Vul ons contactformulier in