Verschillen: Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) versus Huidige Baselines
De Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) is meer dan alleen een update van de bestaande baselines; het introduceert een fundamenteel andere opzet en benadering. De belangrijkste verschillen tussen de BIO en de oudere normenkaders zoals BIG, BIR, BIWA en IBI zijn:
-
Meer nadruk op risicomanagement: De Baseline Informatiebeveiliging Overheid vereist een meer proactieve en continue benadering van risicomanagement. Organisaties moeten actief potentiële dreigingen en kwetsbaarheden identificeren, analyseren en evalueren, en hun beveiligingsmaatregelen hierop afstemmen, in plaats van primair een checklist van maatregelen te volgen.
-
Verplichte maatregelen: Waar voorheen het "pas toe of leg uit"-principe gold, zijn maatregelen binnen de BIO in principe altijd verplicht, tenzij er zwaarwegende, gedocumenteerde redenen zijn om af te wijken, vaak gekoppeld aan de risicoanalyse.
-
Duidelijke relatie met ISO 27001: De Baseline Informatiebeveiliging Overheid sluit structureel en inhoudelijk nauwer aan bij de internationaal erkende norm ISO 27001 voor informatiebeveiligingsmanagementsystemen (ISMS). Dit vergemakkelijkt certificering en zorgt voor aansluiting bij internationale standaarden.
-
Minder maatregelen: Hoewel het contra-intuïtief lijkt, bevat de BIO over het algemeen minder specifieke maatregelen dan sommige voorgaande baselines. Dit komt doordat de focus verschuift naar risicogebaseerde selectie en implementatie van maatregelen die daadwerkelijk relevant zijn voor de organisatie.
-
Risicomanagement via QuickScan (QIS): Het uitvoeren van een QuickScan Informatiebeveiliging (QIS) is een belangrijk instrument binnen de Baseline Informatiebeveiliging Overheid om snel inzicht te krijgen in de belangrijkste risico's en de benodigde beveiligingsniveaus.
-
Vooraf toegewezen maatregelen: Maatregelen worden binnen de BIO duidelijker vooraf toegewezen aan specifieke objecten (zoals systemen of processen) op basis van de risicoanalyse en de gekozen BasisBeveiligingNiveaus.
-
Drie BasisBeveiligingNiveaus (BBN): De BIO introduceert drie gestandaardiseerde BasisBeveiligingNiveaus (BBN1, BBN2, BBN3). Afhankelijk van de impact van een incident op de organisatie of maatschappij, wordt een systeem of proces ingedeeld in een BBN, wat bepaalt welke set van basismaatregelen van toepassing is.
-
Nieuwe inrichting ENSIA: De systematiek voor ENSIA (Eenduidige Normatiek Single Information Audit), die wordt gebruikt voor verantwoording over informatiebeveiliging (met name door gemeenten), wordt volledig aangepast om aan te sluiten bij de structuur en vereisten van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid.
Nieuwe inrichting ENSIA
De invoering van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) vraagt een aanzienlijke inspanning en aanpassing van overheidsinstanties. Dit geldt met name voor gemeenten, omdat de ENSIA-systematiek, die diep verankerd is in hun verantwoordingsprocessen, volledig herzien moest worden. Dit was noodzakelijk omdat ENSIA nog gebaseerd was op de verouderde BIG-normen, die niet langer adequaat waren voor het moderne dreigingslandschap en de principes van de BIO. Waterschappen die zich al proactief hadden laten toetsen op de internationale norm ISO27001, zullen merken dat de overstap naar de BIO relatief soepeler verloopt vanwege de inhoudelijke overlap. Voor ministeries heeft de BIO met name impact op die onderdelen en processen waar activiteiten zijn uitbesteed aan externe leveranciers, omdat ook daar de BIO-eisen doorvertaald moeten worden.
Voorbereiding op de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO)
Gedurende het overgangsjaar (oorspronkelijk 2019) kregen gemeenten de gelegenheid zich grondig voor te bereiden op de transitie van de BIG naar de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO). De Informatiebeveiligingsdienst (IBD), specifiek gericht op gemeenten, speelde hierin een belangrijke ondersteunende rol door het aanbieden van producten, handleidingen, tooling en het organiseren van regionale bijeenkomsten om kennisdeling en implementatie te bevorderen.
De ENSIA-vragenlijst, essentieel voor de jaarlijkse verantwoording, is grondig aangepast aan de structuur en inhoud van de BIO. Deze aangepaste vragenlijst werd destijds in een pilotfase beschikbaar gesteld aan een selecte groep gemeenten en toezichthouders om de werking in de praktijk te testen. Vanaf 1 januari 2020 werd het werken conform de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) de standaard en de norm voor de gehele overheid, hoewel de formele besluitvorming hierover destijds nog afgerond moest worden.
Wij adviseren organisaties dringend om zich tijdig en gedegen voor te bereiden op de (continue) implementatie en naleving van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO). Een essentieel onderdeel hiervan is het goed inrichten en onderhouden van het proces van risicomanagement. Dit is geen eenmalige actie, maar een cyclisch proces om ervoor te zorgen dat men doorlopend volledig volgens de principes en vereisten van de BIO werkt. Het is hierbij cruciaal om het proces van risicomanagement structureel op orde te krijgen, inclusief het duidelijk beleggen van eigenaarschap per informatiesysteem of proces bij de verantwoordelijke proceseigenaren.
BIO Aanpak 2-Control
Wij kunnen uw organisatie op diverse manieren ondersteunen bij het succesvol implementeren en naleven van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO). Onze dienstverlening is flexibel en schaalbaar, variërend van een initiële nulmeting om de huidige status en de kloof met de BIO in kaart te brengen, tot daadwerkelijke, hands-on ondersteuning. Denk hierbij aan het faciliteren van workshops om bewustzijn te vergroten, het uitvoeren van gedetailleerde risicoanalyses per proces of systeem, het toetsen van de huidige implementatiegraad van maatregelen (baselinetoetsen), of praktische hulp bij het opstellen van beleid, procedures en de implementatie van specifieke technische en organisatorische beveiligingsmaatregelen conform de BIO.
Onze IT-auditors (Register EDP-auditors, RE's) beschikken over zeer ruime en actuele ervaring binnen de overheidssector. Zij begrijpen de specifieke context, uitdagingen en wettelijke kaders waarbinnen u opereert en kunnen u daarom op alle facetten van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid voorzien van deskundig en praktisch toepasbaar advies.
Voor meer gedetailleerde informatie over de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) en hoe onze expertise u concreet kan helpen bij de implementatie, het onderhoud of de audit ervan, nodigen wij u uit direct contact op te nemen met één van onze ervaren IT-auditors. Laat hieronder uw gegevens achter via het contactformulier of bel ons direct op 076-5019470 voor een vrijblijvend gesprek.

2-Control
Neem contact met ons op
Heeft u vragen of opmerkingen over onze IT-auditdiensten? Wij horen graag van u. Vul uw gegevens in het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ook rechtstreeks contact met ons opnemen via het telefoonnummer aan de linkerkant.
Ons toegewijde team staat klaar om u te helpen met eventuele vragen of problemen. Wij streven ernaar om u de best mogelijke service te bieden.